Wilma Jansen van der Sligte-de Koning

Berly en ik zijn oud-collega’s van Kluwer. Op Facebook heb ik gevolgd hoe zij zich ontwikkeld heeft tot fotograaf. Toen ik op zoek ging naar een fotograaf voor onze huwelijksdag, dacht ik aan Berly. Daaraan voorafgaand hebben Rob en ik, als modellen, meegewerkt aan een workshop bruidsfotografie. Hier was Berly deelnemer. Wij hebben van alle deelnemers foto’s van die middag ontvangen en Berly sprong er, wat ons betreft, uit.
De huwelijksdag is door Berly grondig voorbereid. Ze heeft de fotolocatie bezocht en is bij ons geweest om onze wensen door te spreken. Daarna zijn wij nog bij haar geweest en heeft zij haar ideeën ook ingebracht. We hadden er alle vertrouwen in, mede door aan empathische houding.
En dat is terecht gebleken! Wat een prachtige fotoreportage heeft ze gemaakt! Daarna is de ceremonie vastgelegd in mooie momenten. Emoties van de mensen zijn zeer gevoelig en vakkundig vastgelegd. Al onze wensen zijn uitgewerkt door middel van prachtige groepsfoto’s en individuele opnames. Berly werkt zeer hard en is haast onzichtbaar aanwezig om alle feestelijkheden in beeld te brengen. Dezelfde avond kregen wij al de eerste opnames om van te genieten en naderhand een zeer ruime sortering aan prachtige foto’s in meerdere uitvoeringen. Ook onze gasten zijn erg blij met hun foto’s.
Berly, bedankt voor jouw aandeel in onze onvergetelijke huwelijksdag!

Wilma Jansen van der Sligte-de Koning
Reinier Gosker

In de jaren dat ik in Wesepe werkte heb ik tal van dorpsfeesten meegemaakt. Veel van die feesten staan scherp in mijn geheugen geprent, omdat Berly er foto’s van maakte die iets bijzonders vastleggen. Het feest zelf natuurlijk, maar ook de innerlijke beleving van de deelnemers aan het feest. Kan dat dan? Blijkbaar. Aanvankelijk was het me niet opgevallen, ik merkte alleen dat ik langer én met meer aandacht naar foto’s van Berly keek dan naar die van anderen. Tot ik, bij mijn afscheid van Wesepe in mei 2016, veelvuldig oog in oog met mijzelf kwam te staan. Toen wist ik wat haar foto’s mij deden. Inmiddels had ik haar leren kennen en waarderen als een uiterst bescheiden en onopvallende dorpsgenote, die als een onzichtbare jager op wild maar uiterst vriendelijk haar kans afwacht.
Bij haast alle foto’s die ooit van mij werden gemaakt, weet ik niet meer wat ik op dat moment voelde of dacht. Behalve bij de foto’s waarin Berly mijn blik wist te vangen. Zie ik zo’n foto, dan weet ik precies wat ik voelde of dacht. Blijkbaar heeft ze telkens het juiste moment afgewacht. Een moment dat belangrijk zou blijken te zijn, al was ík het mij op dat moment niet bewust. Zo werden haar foto’s voor mij een uitdaging om naar te kijken.
Wat geldt voor de foto’s die zij van mij maakte, geldt wellicht ook voor anderen. Kan ik uit de blik die Berly vastlegt opmaken wat iemand op datzelfde moment beleeft, voelt of denkt. Nee, niet met zekerheid, maar fascinerend is het wel. Je blijft kijken, want Berly heeft zogezegd heel wat gezichten ‘ingeblikt’.

Reinier Gosker
Eelco de Ruiter

In december 2015 heb ik als uitgever van onze fiscale encyclopedie De Vakstudie het tweejaarlijkse Vakstudie-evenement georganiseerd voor een gezelschap van 150 personen, auteurs en partners. Een rondvaart door de grachten tijdens Amsterdam Light Festival met daarna een diner in Felix Meritis, waar André Kuipers kwam vertellen over zijn belevenissen in de ruimte. Tijdens zo’n evenement is het gewoonte om een groepsfoto te maken. Met 150 man altijd een uitdaging.
Dit jaar hebben we Berly, de meeste dagen van de week collega van ons, gevraagd om die te maken. Dat leek Berly wel wat, dan kon ze ook wel een reportage maken van de rest van het evenement. Soepel konden we alles regelen.
Na goede voorbereiding met oriëntatie ter plekke zorgde Berly met hulp van ex-collega Yvonne voor een prima fotoverslag van het evenement. Het geeft een beeld van alles wat er gebeurde. Ook zorgde ze en-passant voor een leuke foto van de meeste gasten om later zelf te downloaden. Complimenten voor het prachtige resultaat.
En dan de groepsfoto. Die moest door organisatorische aanpassingen ineens genomen worden in een zaal vol met gedekte tafels. Nou hij is prima gelukt. Iedereen, ook André Kuipers, staat er goed op. Erg knap.
Het volgende evenement zal ik niet meer organiseren, maar mijn opvolgers zal ik wel aanbevelen haar weer te vragen.
Berly, bedankt!

Eelco de Ruiter
Anja van Hout-Hegteler

Berly en ik zijn collega’s geweest bij Kluwer. Toen ik daar weg ging en voor mijzelf ging beginnen, had ik natuurlijk goede zakelijke foto’s nodig. Ik dacht meteen aan Berly. Op Facebook had ik al foto’s van haar voorbij zien komen die ik, met mijn weliswaar ongeoefende oog, zeer mooi vond. Dat, plus het feit dat ik Berly vertrouw en weet dat zij de zaken serieus aanpakt, heeft mij doen besluiten haar als fotograaf in te huren.
De studio bij Kluwer was professioneel ingericht en ook Berly veranderde van ‘mijn collega’ in een professionele fotograaf. Ze gaf tips over mijn houding, luisterde naar mijn ‘foto-onzekerheden’ en verzon daar goede oplossingen voor. Met als resultaat een set van foto’s die ik zowaar aan andere mensen durf te laten zien.
Berly, bedankt!

Anja van Hout-Hegteler
Lonneke, Christel, Mara

We hebben een super leuke fotoshoot met vriendinnen met Berly gehad! Ze heeft leuke en spontane ideeën om mooie foto’s te maken. Berly neemt uitgebreid de tijd en stelde ons op ons gemak. Ze geeft ook veel ruimte aan eigen inbreng en ideeën.
Kort na de fotoshoot kregen we een eerste impressie en later ontvingen we alle foto’s in leuke verschillende stijlen.

Lonneke, Christel, Mara