Het was 5 dagen voor Koningsdag toen de persaccreditatie mijn mailbox binnen zeilde. Yesss… ik mocht erbij zijn!
Als webmaster/secretaris én fotograaf van de Stichting Dorpskrant Wesepe. Wauw, hoe fantastisch is dat!

In de vroege koude ochtend van Koningsdag 2016 reisde ik naar Zwolle voor de persbriefing op het Stadskantoor en na check, dubbel check, polsbandje, brood, koffie en nog meer koffie vertrokken we dan eindelijk in de bus naar onze persvakken. Met een ‘goedemorgen heren’ begroette onze organisator ons in de bus. Alleen maar heren?  Waarop ik mijn hoofd naar het gangpad boog en hij de begroeting herhaalde met een luid ‘Goedemorgen dame en heren’!

Onder begeleiding van politie werden we door onze organisator door het publiek naar ons eerste persvak op de Grote Markt geleid. En daar stond ik dan tussen de echte professionals met hun grote arsenaal aan apparatuur. Tijdens het lange wachten sprak ik met diverse profs.  Een van de fotografen vertelde dat hij de hele wereld afreisde om staatshoofden en andere beroemdheden te portretteren. Hij liet foto’s zien van Angela Merkel, van David Bowie en hij vertelde over zijn aanwezigheid in het Kremlin en dat hij de volgende avond naar Stockholm vloog om de Zweedse koning Carl Gustaf te fotograferen die 70 jaar zou worden. Hij verkocht zijn foto’s aan grote royaltybladen.

Ik vertelde dat ik er was omdat ik de Koning en Koningin graag in mijn Hall of Fame op mijn website wilde. Een andere Hall of Fame dus dan die van hem. Ik vertelde dat ik regelmatig voor uitgeverij Wolters Kluwer het land in ga om bijzondere mensen te fotograferen. Dat ik dan door congreszalen wandel en over beursvloeren zwerf om sprekers, standhouders of mensen die geïnterviewd worden te fotograferen. En dat in deze wonderlijke wereld van ontmoetingen al een reeks van bijzondere portretten het licht zag: een gemêleerd gezelschap van astronaut tot zeezeiler, van premier tot generaal, van deskundige bij De Nationale IQ Test tot … Hij zei ‘jij moet je eigen weg gaan, dan kun je heel veel bereiken’.

En toen opeens kwam het signaal dat de Koninklijke familie in aantocht was. Alle fotografen namen hun plaats in, checkten nog een keer hun camera-instellingen en wachtten gespannen af. Ik stond vooraan en achter mij stonden fotografen op trapjes. Ik voelde hun grote telelenzen langs mijn oren zwiepen. Toen het Koninklijke gezelschap de Grote Markt betrad was het hek van de dam, alleen wij moesten er wel achter blijven. Wat geweldig mooi om daar te mogen staan fotograferen! Maar hoe moeilijk ook om de mooiste beelden te vangen met die wirwar aan mensen om de Koninklijke familie heen.

Met de bus werden wij vervolgens naar ons tweede persvak vervoerd dat op het Broerenkerkplein lag, vlak naast het grote podium. Daar liet het Koninklijke gezelschap zich muzikaal verrassen door Typhoon. Het leverde prachtige beelden op en paparazzi-achtige toestanden in ons persvak. Het was één groot feest met de Koninklijke familie als stralend middelpunt.

Helaas moest het Koninklijke gezelschap daarna alweer snel verder en werden wij teruggeleid naar onze bus. Op weg naar de bus zag ik nog kans een aantal NOS-verslaggevers vast te leggen.

Wat een prachtige dag!

En natuurlijk… in mijn Hall of Fame mogen de Koning en Koningin niet ontbreken. Maar dat het zo’n waanzinnig mooie ervaring zou zijn, had ik nooit kunnen dromen!

Zwolle, je was geweldig! Bedankt voor de perfecte organisatie!

PS. Zie voor een selectie uit mijn reportage mijn Facebookpagina !

 

6 Comments

 • Berly, wat een ontzettend enthousiast en meeslepend geschreven verslag! Ik waande mij ook bijna als enige in de bus met alleen maar mannelijke fotografen…?

  • Dankjewel Anita! En in de bus kon ik alleen maar kwijlen bij het zien van de meest fantastische camera’s en lenzen…

 • Hoi Berly,
  klinkt als een heerlijke ervaring dat je dat hebt kunnen regelen en voor elkaar hebt gekregen.
  en vervolgens dat je zulke mooie foto’s hebt kunnen maken.
  zijn ze ook gepubliceerd in de krant?

  • Rienus dank! Ja het was een unieke ervaring. De foto’s zijn waardevol voor veel media maar most of all heb ik bereikt wat ik wilde, de Koning en Koningin in mijn Hall of Fame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *